Mimarlar Odası Giresun Şubesi son dönemlerde Giresun’da konuşulan yüksek katlı yapılaşmanın izin verilmesi halinde şehrin dokusuna zarar vereceği, kentsel sorunların içinden çıkılmaz bir hale geleceklerini belirttiler.
Mimarlar Odasından yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde; ”Kent Merkezinde, mevcut yapı dokusu içinde yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmesi, Giresun’un kentsel sorunlarını içinden çıkılmaz hale getirecektir.
Giresun Belediye Meclisi’nin, 10.12.2024 tarih ve 321 sayılı kararı ile Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilen, Giresun Merkez, Hacısiyam Mahallesi, 43, 44 ve 52 Ada’nın bulunduğu alanın yapılaşma koşulları, Giresun Belediye Meclisi’nin, 11.02.2025 ve 105.04/77 sayılı kararı ile yeniden düzenlenmektedir.
Yapılan İmar Planı Tadilatı ile söz konusu alanın yapılaşma koşullarının Emsal: 7.00 ve Yençok: 60.50 mt olarak planlandığı görülmekte olup, yapılacak düzenleme ile bölgedeki yapı yoğunluğu ve bina yüksekliğinin yaklaşık 4 kat arttırılması önerilmektedir.
Mevcut hali ile 5 – 6 kat (15.50 mt – 18.50 mt) olan yapılaşma koşulları, bina yüksekliklerinin 60.50 mt olarak belirlenmesi durumunda 18 – 20 kata çıkabilecektir.
İmar Planı tadilatı ile yeniden düzenlenen alan; kentin ana ulaşım aksını oluşturan Atatürk Bulvarı’nın, kentin güney bölümü ile bağlantısını sağlayan hat üzerinde ve Hacısiyam Mahallesinin ana caddelerden olan Fatih Caddesi ile Cemal Gürsel Caddesi arasında, yaya ve taşıt trafiğinin son derece yoğun olduğu bir alandır.
Önerilen düzenleme;
· Bölgenin zemin özelliklerine uygun bulunmamaktadır.
(Alan içinde, geçmiş dönemlerde, taşkın yaratan eski dere yatakları olduğu bilinmektedir.)
· Mevcut yapılaşmadan kaynaklanan ve kent merkezinde yaşanan hiçbir soruna (yaya ve taşıt trafiği yoğunluğu, otopark ve yeşil alan ihtiyacı, sosyal ve kültürel alan düzenlemeleri vb) çözüm üretemeyeceği gibi, oluşturacağı yoğunluk artışı ile yaşanan sorunların daha da artmasına neden olacaktır.
· Mevcut yapılaşma içindeki yüksek katlı yapılar, kent silüetine aykırılık yaratacaktır.
· Kamu yararı taşıyan bir nitelikte değildir.
Giresun gibi kentsel sorunların yoğun olduğu, kent içi ulaşımın düzenlenmesi için yeni akslarının oluşturulamadığı ve coğrafi kısıtlılıkları bulunan kentlerde, hiçbir altyapı hazırlığı yapılmadan yalnızca parsel birleştirmesi yapılarak mevcut yapılaşma içinde yüksek katlı yapılaşmaya izin vermek, kentsel planlama ilkelerini hiçe saymak olur.
Bu yapılaşma kararlarının “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” genelinde uygulanması durumunda ise Giresun’un mevcut kentsel sorunlarına yüksek katlı yapılaşmanın getirdiği yeni ve telafisi zor sorunlar eklenecektir.
Söz konusu alanın kent içindeki merkezi konumu ve mevcut yapı dokusu dikkate alındığında, Kentsel Dönüşüm kapsamında düzenleme yapılarak Fatih Caddesi ile Cemal Gürsel Caddesi arasında oluşturulacak yeni bir kentsel alan-meydan ile bölgede yaşanan yaya ve taşıt trafiği yoğunluğuna çözüm üretilebilir.
Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan bir kentin, böyle merkezi bir bölgesinde yapılacak planlama çalışmalarının, kentin gerçek sorunlarına çözüm üretecek nitelikte ve kamu yararı gözetilerek yapılması gerekmekte olup, Belediye Meclisimizin konu ile ilgili kararını yeniden değerlendirmesi uygun olacaktır” denildi.